Eindhoven, Valkenswaard, Waalre, Heeze, Eersel, Venlo, Eindhoven, Weert, Bladel en internationaal Spanje en België - Verdachten van handel in verdovende middelen aangehouden in Zuid-Nederland en buite

De politie heeft vanochtend acht verdachten aangehouden in binnen- en buitenland in een onderzoek naar handel in verdovende middelen.

In Nederland is in 14 woningen en bedrijfspanden op locaties in de provincies in Noord-Brabant en Limburg gezocht naar verder bewijs.

Encrochat
In Juli 2020 maakten politie en justitie bekend dat zij berichten van beveiligde telefoons van Encrochat konden inzien en hierdoor 20 miljoen chatberichten van criminelen hebben onderschept. Destijds zijn er meer dan 100 verdachten opgepakt. Verschillende liquidaties en ontvoeringen zijn hierdoor voorkomen.

De politie is verder gegaan met het ontsleutelen van deze berichten en kwam hierdoor bij een crimineel netwerk terecht dat vandaag is aangepakt.

Onderzoek
Eind 2020 heeft de Landelijke Eenheid onder gezag van het Landelijk Parket het onderzoek opgestart. Hierin kwam naar voren dat een criminele groepering zich bezig hield met grootschalige invoer van chemicaliën voor synthetische drugs, het opzetten van drugslabs, het vervaardigen van synthetische drugs en met in- en uitvoer van cocaïne. Uit onderschepte berichten is gebleken dat er voor minimaal 4.8 miljoen euro is witgewassen.

Binnen- en buitenland
Vandaag zijn er door Landelijke Recherche, justitie en FIOD invallen gedaan in Nederland, België en Spanje. De hoofdverdachte, een 59-jarige man uit Eindhoven, is aangehouden in het huis van bewaring. Hij zou morgen vrij komen. De andere verdachten zijn mannen in de leeftijd van 29 tot 54 jaar.

Zoekingen
De zoekingen in de verschillende woningen en bedrijfspanden vonden plaats in Eindhoven, Valkenswaard, Waalre, Heeze, Eersel, Venlo, Eindhoven, Weert en Bladel. Er werd onder andere gezocht naar gegevensdragers. De politie trof bij de zoekingen een kilo vermoedelijk crystal meth aan, een grote hoeveelheid chemicaliën, enkele ketels om synthetische drugs mee te maken en een vuurwapen.

Verhoor en voorgeleiding
De verdachten zijn aangehouden en ingesloten voor verhoor. Ze worden vrijdag voorgeleid. De politie sluit het aanhouden van meer verdachten niet uit en gaat verder met het onderzoek.


Woordvoering: Landelijke Eenheid