Den Haag - Verdachte van oplichting via WhatsApp aangehouden

Den Haag - Verdachte van oplichting via WhatsApp aangehouden

De recherche heeft maandagmorgen 23 november een 19-jarige man uit Den Haag aangehouden op verdenking van oplichting via WhatsApp. De man had zich meerdere keren voorgedaan als zoon van de slachtoffers en wist hen geld over te laten maken op een bankrekeningnummer.

Het rekeningnummer had de verdachte sinds begin augustus dit jaar in gebruik nadat hij een 24-jarige Hagenaar, een bekende van hem, had gedwongen zijn bankpas en pincode te geven. Hiervan was aangifte gedaan. De verdachte heeft zich vervolgens op WhatsApp voorgedaan als zoon en heeft geld van de ouders ontvangen omdat er rekeningen moesten worden betaald. Het geld heeft hij daarna opgenomen. Op deze manier heeft hij daarna nog drie andere slachtoffers opgelicht. Het geld moest op hetzelfde rekeningnummer worden gestort, waarna de verdachte, die nog steeds in het bezit was van de bankpas, daarna snel het geld pinde. Aan de hand van de beelden van pintransacties werd de verdachte herkend door de politie. Dit resulteerde in de aanhouding maandagmorgen.


Oude bekende

De man wordt ook verdacht van diefstal van een pinpas met pincode afgelopen juni. De man was een bekende van hem na jaren tegengekomen in Den Haag en vroeg of hij haar telefoon mocht gebruiken. Later bleek dat haar pinpas niet meer in de telefoonhoes zat en dat er geld was afgeschreven van haar rekening. In haar telefoon had zij haar pincode opgeslagen waardoor hij eenvoudig het geld kon overmaken toen hij haar telefoon gebruikte.

De politie blijft waarschuwen voor deze vorm van oplichting. Zeer regelmatig wordt er aangifte gedaan van WhatsAppfraude. Appt een bekende je om geld? Betaal nooit vóór je terug hebt gebeld!


WhatsAppfraude (vriend-in-noodfraude)

Bij vriend-in-noodfraude krijgt u via WhatsApp zogenaamd een dringend verzoek van een vriend(in), familielid of bekende om snel geld over te maken. In werkelijkheid komt het appje van een oplichter die zich voordoet als een bekende die u op slinkse wijze geld wil aftroggelen. Deze vorm van fraude komt op WhatsApp verreweg het meeste voor maar kan ook plaatsvinden via e-mail, SMS, Snapchat en Telegram.


Hoe werkt WhatsAppfraude?

Een vriend, familielid of andere bekende verstuurt een bericht dat hij dringend financiële hulp nodig heeft. De vriend zit bijvoorbeeld zogenaamd in het buitenland vast en is zijn geld, telefoon en papieren kwijt. Of hij heeft zijn telefoon per ongeluk in de wasmachine gedaan en kan daarom niet internetbankieren. U wordt gevraagd om snel geld over te maken. Als u hieraan meewerkt, volgt er vaak een tweede verzoek. Achteraf blijkt het account van deze vriend gehackt te zijn of is een vals account of nieuw telefoonnummer gebruikt door een oplichter. De vriend in kwestie is zich van geen kwaad bewust.


Hoe doe ik aangifte van WhatsAppfraude?

Als u van mening bent dat u slachtoffer bent geworden van WhatsAppfraude, is het advies om via deze pagina aangifte te doen. Het neemt minder tijd in beslag en de aangiftes komen direct bij de juiste afdeling terecht. Als u aangifte wilt doen via internet moet u wel beschikken over DigiD. Let op: Wanneer iemand uw identiteit gebruikte of als uw WhatsApp account is misbruikt om hiermee anderen op te lichten, dan kunt u hiervan géén online aangifte doen. Neem hiervoor contact op met de politie via 0900 – 8844. Wilt u meer weten over identiteitsfraude? Bekijk dan deze pagina.